Projecten Catharina Kanker Instituut en Máxima Oncologisch Centrum
Nieuwsbericht geplaatst op 06/04/2022

De opbrengst van Son en Breugel samen sterker gaat gedoneerd worden aan diverse landelijke, regionale en lokale goede doelen. Regionaal zijn o.a. het Catharina Kanker Instituut en het Máxima Oncologisch Centrum als goed doel benoemd. Voor specifieke projecten zijn zij afhankelijk van donaties en sponsorgelden.

Inmiddels is bekend aan welke mooie projecten het Catharina Kanker Instituut en het Máxima Oncologisch Centrum de opbrengst van Son en Breugel samen sterker gaat besteden. In dit nieuwsartikel vind je per ziekenhuis een korte toelichting op deze projecten.

Voor het totale overzicht van de goede doelen van de Son en Breugel samen sterker, klik hier.

Catharina Kanker Instituut
Het Catharina Kanker Insituut (CKI) is het kankerexpertisecentrum van het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven. Binnen dit centrum zijn een tweetal specifieke projecten als goed doel benoemd in het kader van Son en Breugel samen sterker.

  • Koppelbed
    Een koppelbed is een speciaal door een meubelmaker vervaardigd bedframe met een matras wat naadloos aansluit op bijvoorbeeld een ziekenhuisbed. Hierdoor wordt het mogelijk dat mensen tijdens hun ziekenhuisopname of zelfs tijdens de laatste fase van hun leven letterlijk elkaars warmte kunnen voelen. Geliefden kunnen intiem samen zijn, kinderen bij hun ouders of ouders bij hun kind. Zonder een speciaal daarvoor vervaardigd koppelbed, is dit alleen mogelijk met veel improvisatie en knutselwerk. Het CKI biedt haar patiënten graag de mogelijkheid om hiervan gebruik te maken.
    Zie voor meer informatie: www.carend.nl/blog/het-koppelbed-verdient-veel-meer-aandacht.
  • VR-bril
    Het CKI wil therapie met een virtual reality-bril (VR) graag inzetten als een vorm van pijnbestrijding. Wanneer je een VR-bril op zet, waan je jezelf in een andere wereld en hiermee leidt je je hersenen af. Hierdoor komen de pijnprikkels minder goed aan. Zo voel je door de VR-bril op een natuurlijke manier minder pijn, bijvoorbeeld tijdens de behandelingen met chemotherapie.
    Zie voor meer informatie: www.zorgvannu.nl/innovaties/vr-bril-als-afleiding-bij-pijn.

Máxima Oncologisch Centrum
Het Máxima Oncologisch Centrum (MOC) is het kankerexpertisecentrum van het Máxima Medisch Centrum te Eindhoven en Veldhoven. Binnen dit centrum zijn een vijftal specifieke projecten als goed doel benoemd in het kader van Son en Breugel samen sterker:

  • AYA lounge
    AYA’s (Adolescents and Young Adults) zijn jongvolwassenen in de leeftijd tussen 18 en 39 jaar die gediagnosticeerd zijn met kanker. Specifieke aandacht en zorg is nodig voor de leeftijdsgebonden vragen en problemen van de AYA’s. Denk aan vragen over ziekte en behandelingen en de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld vruchtbaarheid, studeren, starten op de arbeidsmarkt, het kopen van een huis en het aangaan van relaties. Daarnaast is lotgenotencontact erg belangrijk voor AYA’s om hun ervaringen te kunnen delen. Hiervoor wil het MOC graag een zogenoemde AYA lounge inrichten. Dit is een ruimte die ingericht is als huiskamer met een vertrouwelijke uitstraling. Deze kamer dient als ontmoetingsplek en/of als ruimte om je terug te kunnen trekken en afleiding te vinden tijdens ziekenhuisopname.
    Zie voor meer informatie: www.mmc.nl/oncologie/nieuws/4862/aya-zorg-mmc-biedt-gerichte-zorg-aan-jongvolwassenen-met-kanker.
  • Integrative medicine
    Veel patiënten gebruiken, vaak zonder dat hun behandelend artsen het weten, allerlei vormen van aanvullende therapieën zoals vitamines, supplementen en traditionele geneeswijzen zoals acupunctuur. Dit om fit en gezond te blijven of, zoals in de oncologie, om bijwerkingen van behandelingen te beperken. Deze therapieën worden gebruikt waar de reguliere geneeskunde geen oplossing biedt voor chronische klachten van patiënten. Deze complementaire behandelingsmogelijkheden zijn complex en uitgebreid, waardoor onjuist gebruik kan leiden tot gevaarlijke situaties en het gebruik daardoor begeleiding behoeft.
    Het MOC wil daarom graag integrative medicine aanbieden, wat inhoudt dat ze patiënten begeleiding bieden bij het gebruik van uit onderzoek bewezen zinvolle aanvullende zorg, zodat patiënten dit op verantwoorde wijze kunnen doen.
  • Prehabilitatie
    In het MOC lopen ze voorop in Nederland als het gaat om patiënten fit maken voorafgaand aan hun operatie, ook wel prehabilitatie genoemd. Prehabilitatie is een bijzondere aanpak in de zorg, waarbij ze patiënten fit maken vóór hun operatie met als doel sneller herstel en een kleinere kans op complicaties.
    In het MOC wordt standaard prehabilitatie aangeboden aan patiënten die geopereerd moeten worden aan kanker aan de dikke darm en dit willen ze graag verder uitrollen naar andere kankersoorten.
    Zie voor meer informatie: www.mmc.nl/oncologie/welkom-maxima-oncologisch-centrum/prehabilitatie-fit-uw-operatie-in.
  • Hoofdhuidkoeling
    In het MOC wordt al gebruik gemaakt van hoofdhuidkoeling/haarkoeling. Dit is een methode om haaruitval door chemotherapie te voorkomen of te beperken. Bij hoofdhuidkoeling krijg je tijdens de chemotherapie een kap op, die je hoofdhuid koelt. Het MOC wil graag investeren in extra apparaten om iedereen die dat wenst hoofdhuidkoeling aan te kunnen bieden.
  • Onderzoek
    Met sponsorgelden kan het MOC actief onderzoek blijven doen door financiering van de onderzoekskosten zelf, maar ook voor de bekostiging van research verpleegkundigen, analisten en arts-onderzoekers. Zo neemt het MOC deel aan grotere landelijke wetenschappelijke trials, maar zet het MOC ook eigen wetenschappelijk onderzoek op. Voorbeelden hiervan zijn de eerder genoemde prehabilitatie en onderzoek naar neuropathie (zenuwschade) bij chemotherapie. Op die manier levert het MOC een bijdrage aan het verbeteren van de behandelmogelijkheden van haar patiënten.

Son en Breugel samen sterker
Wil je via Son en Breugel samen sterker ook een bijdrage leveren aan deze mooie projecten, schrijf je dan in als deelnemer voor het evenement op 11 en 12 juni, wordt lid van de Club van 50 van Son en Breugel samen sterker of doneer rechtstreeks een bedrag aan de goede doelen van Son en Breugel samen sterker via dit donatieformulier. Kies in dat geval bij het onderdeel ‘Doneren aan team’ voor ‘Goede doelen S&B samen sterker’.

Op zondagmiddag 12 juni wordt om 16.30 uur het eindbedrag bekend gemaakt wat ten gunste gaat komen aan de goede doelen. Zorg dat je erbij bent!

Samen zijn we sterker!