‘Krijg achteraf geen spijt dat je niet geweest bent’
Nieuwsbericht geplaatst op 05/04/2022

Als Ellen van der Vleuten en Ingrid van Kronenburg terugblikken op de Samenloop van 2016 dan zijn ze het er over eens dat dat één van hun mooiste momenten in hun leven is geweest. De voelbare saamhorigheid is niet in woorden uit te drukken. Dat moet je beleven. En daarom hopen deze twee ambassadeurs van Son en Breugel samen sterker dat iedereen het evenement komt beleven. Als eregast, als deelnemer, als toeschouwer, als vrijwilliger of om aan te moedigen. Wees erbij! 

Ellen en Ingrid hoorden na de Samenloop van 2016 van mensen dat ze spijt hadden dat ze pas op het eind van het evenement waren langsgekomen. Want toen mensen er eenmaal waren en de warmte en saamhorigheid voelden benoemden velen dat ze er het liefst het hele weekend bij waren geweest.

Ook de vele kaartjes en reacties die het duo na afloop kreeg van eregasten doet hen realiseren hoe belangrijk zo’n evenement is: “Als dorp laat je samen zien dat mensen met kanker er niet alleen voor staan. Juist mensen met kanker als eregast in het zonnetje zetten werd gewaardeerd”. De toenmalige organisatoren en nu ambassadeurs hopen dan ook dat mensen met kanker (of kanker hebben overwonnen) zich als eregast opgeven voor Son en Breugel samen sterker: “Voor sommigen is het een drempel. Willen niet zielig gevonden worden. Willen liever niet in the picture staan. Of publiekelijk laten zien dat zij kanker hebben. Heel begrijpelijk. Maar deelname levert je ook heel veel op. Je wordt in de watten gelegd. Je wordt verwend. Je ontmoet lotgenoten waarbij je aan een half woord genoeg hebt om elkaar te begrijpen.”

Het mooie is ook dat eregasten iemand anders mee mogen nemen. Ingrid kan zich één van de reacties van een echtgenoot van een eregast nog herinneren: “We hebben al maanden als gezin therapie. Maar weet je, dit weekend is zo veel beter dan alle therapie die we hebben gehad”.

Ook voor deelnemers die meewandelen aan Son en Breugel samen sterker – en of dat nou 1 rondje is, een kwartier of 20 uur lang – is het waardevol. Ellen: “Dit keer wandelen de mensen rond de vijver aan de Europalaan. Uit ervaring weten wij dat je tijdens het wandelen makkelijk met elkaar in gesprek komt. Alleen het antwoord op de vraag ‘wat brengt jou hier’ of ‘waarom wandel jij mee’ brengt zulke mooie en waardevolle gesprekken te weeg.”

Son en Breugel samen sterker is een evenement waarbij (leven met) kanker centraal staat. Dat zal gepaard gaan met een lach en een traan. Ellen en Ingrid kunnen zich nog herinneren hoe muisstil het was tijdens de kaarsenceremonie in 2016: “Er waren duizenden mensen, maar het was muisstil bij het bekijken van foto’s van mensen die aan kanker waren overleden of bij het horen van verhalen van mensen die leven met kanker. Een lach en een traan. Mensen met kanker herkennen die lach en die traan. Soms ben je blij met een uitslag en soms heb je weer een terugslag.”

Naast de steun die uit de saamhorigheid ervaren wordt is Son en Breugel samen sterker zeker ook een evenement waar het leven wordt gevierd. En zo zal er ook volop entertainment zijn. Hou de komende tijd vooral DeMooiSonenBreugelKrant en social media in de gaten. Maar voor nu: blok 11 en 12 juni in je agenda en zorg dat je er bij bent!

Bekijk het filmpje van Ingrid en Ellen