Bij zijn werkzaamheden als huisarts, heeft Christian vrijwel dagelijks te maken met de ziekte kanker. Anno 2022 is de rol van de huisarts hierin echter wezenlijk anders dan pakweg een kwart eeuw geleden. Tegenwoordig is de patiënt vaak beter geïnformeerd dan de huisarts zelf. Patiënteninformatie, zoals behandelprotocollen en overlevingscijfers, is veel transparanter geworden. Voor een huisarts is het de kunst om het niet bij de cijfertjes te houden, maar het terug te brengen naar de persoon die voor je zit.
Persoonsgerichte zorg
Er is veel meer sprake van persoonsgerichte zorg: Wie zit er voor je? Wat is voor deze persoon belangrijk? Wat past bij zijn of haar wensen en behoeften?
Uit onderzoek blijkt ook dat je je het meest gezond voelt, wanneer je het gevoel hebt dat je zelf de regie in handen hebt. Als huisarts is het belangrijk dat je de patiënt laat voelen dat diegene zelf daadwerkelijk iets te vertellen heeft. Een huisarts kan helpen bij het maken van passende keuzes.
Team van deskundigen
Vandaag de dag staat een huisarts niet meer alleen voor deze uitdaging, maar maakt hij onderdeel uit van een team van medisch deskundigen. Binnen Medisch Centrum de Linden zijn onder andere doktersassistentes, praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten werkzaam, die eveneens een belangrijke rol spelen in de begeleiding van kankerpatiënten. Een mooi voorbeeld hiervan is de praktijkondersteuner GGZ die psychische ondersteuning biedt aan (voormalig) kankerpatiënten.
Als huisarts ken je de context
Wat de afgelopen eeuw niet is veranderd, is de unieke positie die je als huisarts hebt. Het behandeltraject van kankerpatiënten speelt zich vaak volledig binnen de ziekenhuismuren af, waarbij de huisarts vooral in de begin- en eindfase een actieve rol heeft. Echter kan je als huisarts ook in de tussenliggende fase heel waardevol zijn. Je hebt vaak al een langere relatie met iemand, je kent het medisch dossier en de gezinssituatie. Hierdoor is er sprake van korte lijntjes en kan je als huisarts echt verbinding maken, niet alleen nu maar ook in de toekomst. De onzekerheid eindigt namelijk niet op het moment dat je genezen wordt verklaard. Christian zal hier meer over vertellen op de informatieavond van Son en Breugel samen sterker op 15 maart.
Son en Breugel samen sterker
Wanneer je te horen krijgt dat je kanker hebt, staat je wereld even stil. Het is niet niks wat er op zo’n moment op je afkomt, zowel fysiek als mentaal. Daarom is een evenement als Son en Breugel samen sterker zo waardevol. Het zorgt voor saamhorigheid, het laat (voormalig) kankerpatiënten voelen dat ze er niet alleen voor staan en samen wordt het leven gevierd. Het is echt een evenement voor en door de inwoners van Son en Breugel. Samen staan we sterker!
Wil je meer weten over kanker of over het evenement Son en Breugel samen sterker, wat gaat plaatsvinden op 11 en 12 juni? Zorg dan dat je erbij bent op dinsdag 15 maart van 19.30 tot 21.15 uur in het Vestzaktheater. Op deze informatieavond komen, naast Christian de Groot, ook Daphne Dumoulin (longarts in het Erasmus MC Kanker Instituut) en Jacqueline Selbeck (coördinator van Inloophuis De Eik in Eindhoven) aan het woord. Tevens zal Wim van Herk als lotgenoot vertellen over zijn ervaringen met Inloophuis De Eik.