‘Dichter bij de hemel kom ik niet’
Nieuwsbericht geplaatst op 06/11/2022

‘Spannend! Hoe erg gaan we onszelf tegenkomen?’

Paul Berndsen en Laura van Raaij verlengen de 20 uur durende wandelestafette van Son en Breugel samen sterker naar 24 uur. Een etmaal lang – zonder pauzes – gaan zij lopen, lopen en nog eens lopen. Ze starten daarom zaterdag 11 juni al om 13.00 uur vanuit Helmond en de verwachting is dat ze dan om 17.00 uur aanhaken bij Son en Breugel samen sterker. Hét evenement waar Son en Breugel stil staat bij kanker en het leven viert.

Paul had zich eigenlijk voorgenomen om in 2022 geen doelen te stellen. Eerder liep hij al eens een rondje Nederland om geld op te halen voor de Hersenstichting en doet hij geregeld mee met obstacle-runs. Het was zijn sportvriend Irmo Emmaneel, eigenaar van Twenty Two Personal Training, die voorstelde om mee te doen aan Son en Breugel samen sterker en om elkaar niet af te wisselen maar constant het hele evenement door te lopen. Helaas kan Irmo door omstandigheden niet deelnemen.

Paul staat ingeschreven met het team ‘Twenty Two’ en Laura met ‘La Vita e Bella’. Ze kennen elkaar van het Dommeldippen. Beiden namen in de winter geregeld een dip in de Dommel of in een meertje in de omgeving of nemen een ijsbad. Ze houden van uitdagingen. En zo vonden ze elkaar in dit idee om tijdens Son en Breugel samen sterker een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Laura heeft afgelopen weekend tweemaal de Alpe d’Huez beklommen. Lopend. Om geld op te halen voor de bestrijding van kanker. De tweede keer met trouwjurk aan. Daar zat een reden achter. Laura: “In maart 2019 werd ik ten huwelijk gevraagd. Mijn moeder had al jaren kanker. Maar in april 2019 hoorde ze dat ze een hersentumor had en 14 dagen later was ze al overleden.” Laura haar moeder heeft de trouwjurk niet kunnen zien. Laura stelde een doel. Als ze 2500 euro bij elkaar wist te sprokkelen, zou ze in trouwjurk de Alpe d’Huez beklimmen. Die 2500 heeft ze binnengehaald. Dus kwam ze haar afspraak na: “Een emotionele klim. Het helpt bij de verwerking. En….dichter bij de hemel kom ik niet.”

De start voor Laura en Paul is om 13.00 uur bij het kasteel in Helmond. Deze locatie is niet zomaar gekozen. Op 25 en 26 juni 2022 is er in Helmond/Laarbeek ook een ‘opvolger’ van de Samenloop, genaamd ‘In Beweging Tegen Kanker’. Deze organisatie loopt een rondje mee om het kasteel om vervolgens het duo uit te zwaaien. Tussen 13:30 en 14:00 uur zal Britt Cox, collega van Paul, bij het tweetal aansluiten. Al wandelend, zoveel mogelijk langs het kanaal, zullen ze rond 16.45 uur aankomen bij de vijver aan de Europalaan. Dat is de locatie van het evenement van Son en Breugel samen sterker. Het drietal zal in totaal een etmaal lang gaan wandelen. Lopen rond de vijver. Alleen tijdens ‘Stilstaan bij kanker en beleving met Licht’ op zaterdagavond 22.30 uur verlaten zij een uur het parcour. Tijdens dit programmaonderdeel wordt er namelijk niet gewandeld door de overige deelnemers van Son en Breugel samen sterker. Paul en Laura: “Hoe jammer wij het ook vinden om dit onderdeel te missen, het is voor ons funest om een uur lang niet in beweging te zijn.”

Het zal een hele uitdaging zijn om 24 uur achtereen te lopen. Paul en Laura hebben als tactiek dat ze geregeld van schoenen wisselen. Maar ze kunnen ook wel wat aanmoediging gebruiken: “Het is best spannend. We weten niet hoe erg we onszelf tegenkomen. Wil je een rondje met ons meelopen, ons aanmoedigen of supporten? Graag! Een beetje afwisseling en oppeppers kunnen we wel gebruiken.”