Aris Weel artiest én eregast bij Son en Breugel samen sterker
Nieuwsbericht geplaatst op 05/26/2022

Aris Weel zoekt niet zo de publiciteit om te vertellen dat hij prostaatkanker heeft. Hij wil niet zielig gevonden worden. Maar wat hij en zijn vrouw Dorien wel van de daken zouden willen schreeuwen is dat iedere man van boven de 50 of mannen die klachten hebben zich zouden moeten laten testen op hun PSA-waarde. Want door preventief te testen kwam bij Aris er uit dat hij prostaatkanker had. Inmiddels kunnen Dorien en Aris opgelucht ademhalen. Aris is sinds 1 jaar kankervrij.

Een poosje geleden ging Aris naar de informatieavond van ‘Son en Breugel samen sterker’. Hij wilde zijn zangtalent als entertainer aanbieden tijdens het grootse evenement van Son en Breugel samen sterker; hét evenement dat stilstaat bij de ziekte kanker en waar het leven wordt gevierd. Waar geld opgehaald gaat worden voor goede doelen die te maken hebben met kanker(bestrijding).

Aris gaat optreden tijdens de wandelestafette op 11 en 12 juni. Maar Aris en Dorien hebben zich op verzoek ook aangemeld als eregasten. Het was Rob van Engelen – ook eregast – die Aris hiervoor benaderde. Aris twijfelde: “Ik ben inmiddels al een jaar kankervrij. Ik wil niet zielig gevonden worden. Ik heb het afgelopen jaren ook niet in de publiciteit gebracht dat ik kanker heb. Heb het alleen in kleine kring gedeeld.”

Een eregast is niet alleen iemand die op dit moment ziek is van kanker. Eregasten zijn mensen die te maken hebben met kanker. Leven met kanker. Of met kanker te maken hebben gehad. En juist Aris Weel is een goed voorbeeld van het gegeven dat kanker niet altijd betekent dat je er dood aan gaat. Toen Aris en Dorien hoorden dat Aris prostaatkanker had associeerden zij beiden dit eerst ook met de dood: “Maar wat zijn we blij dat we rond ons pensioen naar de huisarts gingen en vroegen om een preventief bloedonderzoek. Even alles checken. En wat schrik je als er dan iets uit komt. Maar wat nou als we dit veel later hadden ontdekt?”

Daarom willen Aris en Dorien zo graag mannen op het hart drukken dat als ze klachten hebben, en/of als prostaatkanker in de familie zit en/of als ze boven de 50 jaar zijn ze hun PSA-waarde in hun bloed laten checken. Dorien: “Bij vrouwen is het heel normaal dat ze uitgenodigd worden voor een borstonderzoek, een check op baarmoederhalskanker en dat 55-plussers ontlasting in kunnen sturen voor een check op darmkanker. Waarom geen uitnodiging voor een PSA-waarde check voor prostaatkanker? Het kan zo simpel met een bloedonderzoek!”

Wat Aris en Dorien ook hebben ontdekt is hoe belangrijk het is dat er geld is voor onderzoek en behandeling naar kanker. Zij hebben baat gehad bij al steeds verder ontwikkelde technieken om de kanker jaren goed in de gaten te kunnen houden en op het moment dat opereren nodig was hoe geavanceerd er geopereerd kan worden met een robot.

Aris en Dorien zijn er dus bij op 11 en 12 juni. Als artiest en als eregasten. Door preventief onderzoek is bij Aris gelukkig vroegtijdig de kanker ontdekt en behandeld. Hun wens is dat mannen wat minder schaamte voelen om te praten over prostaatkanker en zich laten testen: “Niet wachten op klachten. Meld je boven de 50 om je PSA-waarde te laten checken. En heb je klachten gerelateerd aan de prostaat? Voel geen gêne, maar ga naar de huisarts.”

Wil je je ook aanmelden als eregast? Of ken je iemand die leeft met kanker of kanker heeft gehad? Nodig diegene uit om als eregast bij Son en Breugel samen sterker aanwezig te zijn. Opgeven kan via de website: www.sbsamensterker.nl

Foto: Wil Feijen